fredag 6 april 2012

Skyr - ett helt okej mellanmål

Att hitta mellanmål att äta i farten tycker jag är ganska svårt. Antingen är det sockerstinna yoghurtar med divesrse konstiga tillsatsämnen i, vitt bröd med maragarin och vissen ost eller, just det som man bombas av när man kliver in på Pressbyrån, godis som ärbjuds som lättillgängliga och snabba alternativ. Inte direkt någonting man vill ladda upp med inför ett träningspass.

Jag brukar alltid försöka ha nötter och frukt med mig i väskan och det är verkligen bra mellanmål. Om man dock vill träna efter jobbet och sedan äta middag när man kommer hem behövs det oftast lite mer. I alla fall fungerar min kropp så. Det är vid dessa tillfällen det kan vara svårt att hitta något bra om man varit förvirrad och glömt packa ner någonting mer än bara nötter och frukt i väskan.

I veckan gjorde jag ett försök att hitta bra mellanmål på Ica Supermarket i Berga när jag var påväg från jobbet till träningen och sprang på den mycket omtalade Skyren. Skyr är en naturligt fettfri och proteinrik yoghurt från Island som är relativit nylanserad i Sverige. Tillsammans med två laktostabletter tänkte jag att det faktiskt kunde vara ett ganska bra kompliment till mitt äpple och mina valnlötter.


Skyr innehåller inga konstiga tillsatser utan består enbart av naturligheter. Innehållsföreteckningen för vaniljsmaken är följande: skummjölk, socker 5%, vaniljfrö, naturlig arom, syrningskultur. Totalt innehåller produkten 14% sockerarter varav 5% är rent tillsatt socker och övriga är som vanligt i mjölkprodukter naturlit mjölksocker.Sockerhalten är ganska hög, men som mellanmål någon gång ibland är den helt okej. Jag väljer hellre denna än någon Yoggivariant med tre meter lång innehållsförteckning.

Information om Skyr från Skyrsveriges hemsida:

Skyr är en yoghurt som ursprungligen kommer från Island, där den ätits i över tusen år. Den är naturligt fettfri, nyckelhålsmärkt och är rik på proteiner vilket gör den till ett mättande och nyttigt mellanmål.

Hur görs Skyr?

För att framställa skyr används skummjölk som syras med en speciell SKYR-syrningskultur. Mjölken skiktas sedan i flera omgångar där vatten och mjölksocker (kolhydrater) filtreras bort. Kvar finns en koncentration av de nyttiga mjölkproteinerna. Denna process gör att det är 3 gånger högre proteinhalt än i en vanlig yoghurt. För de olika smakerna tillsätts en bärrik sylt.

Hur smakar Skyr?

Den har en yoghurtliknande konsistens men är klart mer mättande tack vare sitt rika proteininnehåll. Den lite sträva, syrliga men ändå söta smaken känns äkta och genuin. För att förhöja smakupplevelsen tillsätter vi äkta bär. Skyr finns i fyra smaker; vanilj, hallon & granatäpple, blåbär och jordgubbar. Skyr är ett bra tips på mellanmål.

 

Vanilj

Större delen av all naturlig vanillin kommer från vaniljorkidén (Vanilla planifolia). Att det är naturlig vanilj känns igen av de små svarta prickarna.
Ingredienser Skyr Vanilj:
Skummjölk, socker 5%, vaniljfrö, naturlig arom, syrningskultur.
Näringsinnehåll Skyr Vanilj:
per 100 g:per portion (160 g):
Energi320 kJ (75 kcal)520 kJ (120 kcal)
Protein10 g16 g
Kolhydrat8,5 g14 g
varav sockerarter8 g13 g
Fett0,2 g0,3 g
varav mättat fett0,1 g0,2 g
Kostfiber0 g0 g
Natrium0,04 g0,06 g
Kalcium97 mg (12 %*)155 mg (19 %*)
*av Rekommenderat Dagligt Intag
Kylvara: +2°C - +8°CVikt: 160 g

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar