tisdag 22 maj 2012

Spin off - Smal betyder inte vältränad och frisk

Sprang på ett tänkvärt och bra inlägg på Ems blogg - "Smal betyder inte vältränad och frisk!". Tänkvärt, klokt och sant. I dag hetsbantas det, löpsedlarna skriker ut lovord om bästa dieterna för att bli smal och kosttillskottsindustin sprutar ut sig galna bantningsmedel och måltidsersättningar som Nutrilett, Modifast och vad det nu kan vara. Samhället är i desperat behov av snabba quick fix där så lite jobb som möjligt behöver göras för att uppnå snabbast estetiska resultat. I ren okunskap och desperation äts det måltidsersättningar för att bli smal, för att gå ner i vikt. För det är ju smal som är det rätta, det man ska vara och hälsa blir många gånger samma sak som att vara smal.

Men, smal är inte automatiskt hälsa. Smal är inte vältränad. Smal kan många gånger vara närngsbrist, svaghet och raka motsatsen till hälsa. Smal kan absolut vara uthållig, vältränad och stark, men det är inte automatiskt så. Att svälta sig till pinnsmal är inte hälsa. En stark kropp är inte samma sak som en smal kropp. En stark hälsosam kropp får gott om näring, har starka muskler och orkar med att jobba. En stark kropp kräver massor av bra och näringsrik mat, mängder av träning och omvårdnad. En stark kropp orkar leva!

Det är skrämmande hur många det är som plågar sina kroppar i jakten på det smala idealet. Jag har själv varit där och det är hemskt. En kropp är inte mer värd för att den är smal. Att svälta sig smal är inte på långa vägar hälsa. En smal kropp har samma behov av bra och näringsrik mat och träning som en vältränad, överviktig eller vad det nu kan vara-kropp. På insidan händer i princip samma sak oavsett hur kroppen ser ut utåt. "Du som är smal behöver inte träna", "Du kan äta vad som helt, du som är så smal". Fel! Fel, fel, fel.

Det skrämmer mig att dagligen, på jobbet, på gymmet eller vart det nu kan vara, möta unga, oftast tjejer som jagar kilon och mår dåligt för att de inte är, i deras ögon, tillräckligt, smala. Det skrämmer mig att så många även lever på godis och glömmer att äta riktig mat. Och så undrar de varför studierna eller träningen inte går bra.

Blunda för löpsedlarna, strunta i måltidsersättningarna och sluta jaga kilon. Övervikt är inte hälsosamt, undervikt är inte hälsosamt. Bra värden är hälsosamt. En stark kropp är hälsosamt. Lyssna, känn efter och använd det sunda förnuftet.





Smal betyder inte vältränad och frisk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar